16/03/2023, 9:00 - 17:00
Zorgbeleid Bestuur Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Gevorderdencursus Crisisbeheer in de Zorg – 16 maart 2023

Slaagde je voor de basiscursus Crisisbeheer in de Zorg van Zorgnet-Icuro en kriebelt het om de geleerde structuren en methodieken zoals een ervaren crisismanager in de praktijk om te zetten?

In de gevorderdencursus kies je voor verdieping in één domein van de ‘gouden driehoek’: operationeel crisisbeheer, strategisch crisismanagement of crisiscommunicatie. Je leert de vaardigheden die je tijdens een crisis nodig hebt in jouw domein en past de opgedane ervaring meteen toe op een gesimuleerde crisis. Na deze cursus voel je je voldoende gesterkt om deel uit te maken van de crisiswerking van jouw organisatie en ga je geen enkele crisis nog uit de weg.

Blended learning

Ook de cursus voor gevorderden verloopt volgens de principes van blended learning. Je komt met je medecursisten samen voor een korte online introductie (1u) waarin vooruitgeblikt wordt op de cursus en de eindopdracht. Daarna doorloop je online en op eigen tempo een opfrissing van de basiscursus. Op de live-lesdag krijg je in de voormiddag les over de gekozen track:

  1. In de track operationeel crisisbeheer leer je van een brandweerofficier hoe de hulpdiensten tewerk gaan bij een interventie. Je leert hoe zij zich organiseren, hoe het eraan toe gaat in een operationele commandopost en wat zij verwachten van jouw organisatie.
  2. In de track strategisch crisismanagement leer je hoe het is om de crisiswerking te coördineren en om op een doordachte manier aan beleidsvoering te doen tijdens een crisis.
  3. In de track crisiscommunicatie ga je dieper in op interne en externe communicatie in tijden van crisis. Ook sociale media en pers passeren de revue.

In de namiddag volgt een geïntegreerde en uiterst realistische crisisoefening. Het is dan aan de cursisten om de crisis te bezweren in de operationele commandopost van de brandweer, in het crisismanagementteam met de hete adem van de burgemeester in de nek en in het crisiscommunicatieteam onder het alziend oog van kritische patiënten, families en betrokkenen!

Na de live-lesdag schrijf je een reflectie over de voorbije cursus. Hierop krijg je een persoonlijke individuele feedback van de docenten. Een geslaagd werkstuk leidt tot het certificaat.

Om échte impact te hebben volgen drie personen van dezelfde voorziening een andere track. Zo hoef je niets te missen en ben je voldoende gewapend om intern aan de slag te gaan in je eigen voorziening en kan je het cursusmateriaal nadien meteen gaan implementeren.

Omdat de lessen en de oefening zeer interactief zijn, kunnen aan elke track maximaal 8 personen deelnemen.

Data en locatie

  • 1 maart, 11u-12u30: online introductiemoment. Daarna gaat het online platform open voor de opfrissing van de basisprincipes. Voor het doorlopen van de modules voorzie je ca. 2 uur.
  • 16 maart 2023, 9u-17u: live-lesdag in de lokalen van Zorgnet-Icuro, Guimardstraat 1, 1040 Brussel.
  • 31 maart: deadline voor het indienen van de opdracht.

Kostprijs: 400 euro

Deelnemers aan eerdere cursussen crisisbeheer delen hun ervaringen

“Deze training was erg nuttig, leerrijk, toegespitst op de sector en zet aan tot nadenken over de eigen werking.” – Liesbeth Mercx (communicatie en beleid kwaliteitszorg van AZ Oudenaarde)

“Deze training was een eye-opener! Vlot gebracht en in de prakijk toepasbaar! Bedankt.” – Annelies Liessens (communicatie van AZ Sint-Elisabeth Zottegem)

“'Deze training was zinvol. De combinatie e-learning en live les is zeer goed en geeft een drive om met de materie aan de slag te gaan.” – Caroline Giraud (algemeen directeur van WZC Olva)

“'Deze training was relevant voor mijn organisatie en heeft voor mij de theorie mooi met de praktijk laten rijmen.” – Stefaan De Moor (hoofdarts van AZ Sint-Lucas Brugge)

Meer informatie?

Schrijf je in

 

Gevorderdencursus crisisbeheer in de zorg

Maart 2023

Enkel personeelsleden en artsen die werken in voorzieningen aangesloten bij Zorgnet-Icuro kunnen zich inschrijven.
Na uw inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van deze bevestigingsmail. Annuleren kan kosteloos tot 3 weken voor de live-lesdag, nadien wordt het volledige bedrag gevorderd. U ontvangt de factuur na de opleidingsdag.

DEELNEMER
Adres
DEELNAME-OPTIES
Kies jouw traject
In de track operationeel crisisbeheer leer je van een brandweerofficier hoe de hulpdiensten tewerk gaan bij een interventie. Je leert hoe zij zich organiseren, hoe het eraan toe gaat in een operationele commandopost en wat zij verwachten van jouw organisatie
In de track strategisch crisismanagement leer je hoe het is om de crisiswerking te coördineren en om op een doordachte manier aan beleidsvoering te doen tijdens een crisis
In de track crisiscommunicatie ga je dieper in op interne en externe communicatie in tijden van crisis. Ook sociale media en pers passeren de revue
FACTURATIEGEGEVENS
Facturatie-adres
Locatie
Guimardstraat 1, 1040 Brussel
Eerste startdatum
Organisatie
Zorgnet-Icuro
Telefoon
02 511 80 08
E-mail
evelien.deleeneer@zorgneticuro.be