06/12/2022, 19:00 - 20:15
Ethiek en zingeving Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Harry Potter en de zin van het leven

Goede romans helpen niet zozeer om aan het leven te ontsnappen, maar om te leren leven, zo luidt een bekend gezegde. Dat geldt ook voor de vuistdikke boeken over Harry Potter, die nog steeds door jongeren en ouderen uit allerlei landen en culturen verslonden worden.

Hoe komt het dat deze boeken zo aanspreken? Religiepsychologe Hetty Zock (Rijksuniversiteit Groningen) laat in haar lezing zien dat de boeken niet alleen leuk, spannend en humoristisch zijn,  maar ook op een hedendaagse wijze algemeen menselijke, existentiële thema’s aan de orde stellen. Denk maar aan leven en dood, angst en frustratie, liefde, haat en vriendschap, de strijd tussen goed en kwaad, opoffering en het vinden van zin en een doel in je leven. Auteur J.K. Rowling doet daarbij aan levensbeschouwelijke ‘bricolage’. Ze put op creatieve en bricolerende wijze uit sprookjes, mythen, de christelijke traditie en de hedendaagse cultuur.

Met deze publiekslezing wordt het thema van de UCSIA-KSGV studiedag over ‘de veerkracht van zorgprofessionals tijdens een crisis’, die op dezelfde dag plaatsvindt, op een unieke manier belicht. Tijdens deze studiemiddag gaat het namelijk ook over het omgaan met existentiële thema’s als angst, frustratie en schuldgevoel en over het geven van zin en betekenis hieraan.

Locatie
Universiteit Antwerpen
Klooster van de Grauwzusters – Promotiezaal
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen
Eerste startdatum
Organisatie
UCSIA-KSGV
E-mail
info@ucsia.be