Campagne Helder 2031
20/05/2022, 8:30 - 21/05/2022, 15:00
Zorgbeleid Bestuur Woonzorg

Helder 2031 - Van 'Strategie?' naar 'Strategie!'

Covid verplichtte ons twee jaar in het nu te leven, van golf naar golf. Nu is het tijd om onze blik volop naar de toekomst te richten. Hoe zal die eruit zien? En hoe zullen we als woonzorgsector die toekomst vorm geven? Aangezien we ons in een veranderend tijdperk bevinden, is het belangrijk als bestuursorganen en directies om die vragen te stellen en strategische beslissingen te nemen. Veel trends en onzekerheden dwingen er ons toe om strategisch na te denken over de opdracht en de prioriteiten van de woonzorgsector in het zorglandschap. 

In de afgelopen maanden ontwikkelde Tomorrowlab in opdracht van Zorgnet-Icuro een werkinstrument dat bestuursorganen handvaten zal geven voor het maken van die strategische toekomstoefeningen. Dat stappenplan is klaar. We zijn dan ook heel blij om samen met onze leden van start te gaan met het traject rond de toekomst van de zorg voor ouderen. Dat doen we onder de naam Helder 2031.

Helder 2031 gaat van start met een inspirerende tweedaagse voor bestuurders en algemene directies in Brussel op 20 en 21 mei 2022

Waarom is strategische dialoog in uw organisatie en bestuursorgaan belangrijk? Waarom nu? Wat is strategisch denken én doen? Hoe kan een organisatie hieraan beginnen? Hoe gaan we verder met sociaal ondernemerschap? Op de tweedaagse gaan we uitgebreid in op die vragen, op het belang van strategisch denken, van langetermijndenken en durven nemen van fundamentele beslissingen. Ook diepgaande inhoudelijke discussies worden niet uit de weg gegaan.
Hieronder vindt u alvast een glimp van enkele uitdagende statements:

 • Woonzorgcentra hebben geen toekomst meer.
 • Technologische innovatie is het antwoord op de schaarste van de zorgarbeidsmarkt.
 • Als social profit organisatie zullen we niet overleven tegen al het commerciële geweld.
 • Dankzij preventie is chronische zorg nog een tijdelijk fenomeen

Programma

Vrijdag 20/05

 • 8u30 tot 9u30: Onthaal
 • 9u30 tot 13u: Wat is klantgericht strategisch denken en doen, en waarom is dat (meer dan) nodig? – Hoe implementeren we dat?
 • 13u tot 14u: Lunch
 • 14u tot 17u30: Iedereen mee in het strategisch bad: wat met medewerkers en cliënten?
 • 19u: Diner

Zaterdag 21/05

 • 7u tot 8u30: Ontbijt
 • 9u tot 12u: Iedereen ondernemer: discours, gedrag of praktijk?
 • 12u tot 13u: Lunch
 • 13u tot 15u: Helder 2031 Toekomstscenario’s en strategisch stappenplan voor een toekomstbestendige zorg voor ouderen - Zorgnet-Icuro

De tweedaagse wordt begeleid door Peter Rosseel, directeur van MCR consulting, een spin-off van de KULeuven, en gastprofessor veranderkunde aan de faculteiten Geneeskunde en Criminologie. Peter is expert in strategie-implementatie, cultuurverandering, digitale transformatie, leiderschap en leren. Hij wordt op de tweedaagse bijgestaan door dr. Ben Suykens, postdoctoraal onderzoeker van de UGent, faculteit Economie en Bedrijfskunde, vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management.

Verwacht je niet aan een reeks klassieke lezingen, maar aan een dynamisch en interactief gebeuren!

Voor wie? We organiseren de tweedaagse voor bestuurders en de algemene directies uit de woonzorg. Enkel voorzieningen aangesloten bij Zorgnet-Icuro kunnen deelnemen. Het verdient absolute aanbeveling dat een vzw als duo participeert: één bestuurder en één algemeen directeur. Indien de vraag het aanbod overtreft, dan zullen deze duo’s bij voorrang kunnen participeren.

Kostprijs

 •  Deelnameprijs tweedaagse met overnachting: 480 euro per persoon
 •  Deelnameprijs zonder overnachting en met diner: 360 euro per persoon
 •  Deelnameprijs zonder overnachting zonder diner: 310 euro per persoon

Op de diverse coördinatiecomité’s wordt het Helder 2031-traject en de inhoud van deze strategische tweedaagse verder toegelicht. We plannen ook een online bestuurders-dialoog op maandag 28 maart tussen 19u en 20u om dit traject verder toe te lichten aan de bestuurders. Bij interesse voor die bestuurdersdialoog kan u een mail sturen naar lien.vanmalderen@zorgneticuro.be, dan krijgt u de link toegestuurd om te kunnen deelnemen.

Schrijf je in

 

De eerste editie van de Tweedaagse 'Van Strategie? naar Strategie!' was geslaagd. Heb je dit evenement gemist en wil je de tweedaagse graag meevolgen? Dan hebben we fijn nieuws!

Op 3 & 4 februari 2023 vindt - bij voldoende inschrijvingen - een tweede editie plaats. Laat, bij interesse, hieronder zeker jouw gegevens achter. Zo brengen we jou als eerste op de hoogte van de verdere praktische informatie en kan je als eerste inschrijven.

DEELNEMER
Adres
Locatie
Hotel 'The President', Koning Albert II-laan 44, Brussel (vlakbij het Noordstation). 
Eerste startdatum
Organisatie
Zorgnet-Icuro
Telefoon
02 511 80 08
E-mail
lien.vanmalderen@zorgneticuro.be