06/10/2022, 13:30 - 16:30
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Maakt dementie onbekwaam? Over de juridische aspecten van dementie.

Inhoud

In Vlaanderen hebben ongeveer 141.000 mensen dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Er zijn dus heel veel mensen die iemand kennen en zullen kennen die dementie heeft en die zorgen maken en zullen maken over zijn/haar afnemende autonomie.

Deze zorg strekt zich vaak tot de vraag of iemand nog voor zichzelf kan zorgen, maar dementie heeft ook juridische aspecten. En deze zijn velerlei: Kan een persoon met dementie zich nog in het verkeer begeven? Kan men nog een overeenkomst sluiten? Kan men nog een testament schrijven of een schenking doen? Wat dienen we te doen met verzekeringen? Hoe kan men iemand met dementie juridisch beschermen? En vooral: hoe kan men zich voorbereiden vooraleer het te laat is?

In deze namiddagsessie bespreken we dit aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Deelnemers kunnen ook een eigen casus inbrengen zodat je naar huis gaat met concrete handvaten en nieuwe inzichten.

Doelgroep:
Alle hulpverleners (werkzaam in ziekenhuizen, thuiszorg en woonzorgcentra) die betrokken zijn bij dementie en te maken krijgen met juridische aspecten van de zorg die familieleden, collega’s en professionals formuleren.

Docent
Erik Langerock is advocaat aan de balie van Dendermonde en auteur van het boek ‘Maakt dementie onbekwaam?’

De opleiding wordt georganiseerd door Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m. expertisecentrum dementie Sophia.

Locatie
Budalys, meetinglounge (derde verdiep), Dam 2B te 8500 Kortrijk
Eerste startdatum
Organisatie
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Telefoon
03 609 56 14
E-mail
info@dementie.be