05/09/2023, 8:30 - 25/06/2024, 16:30
Personeel en Organisatie Kwaliteit Technologie en innovatie Ethiek en zingeving Communicatie Zorgbeleid Bestuur Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Eerste lijn

Ontmoetingsconsulent geestelijke gezondheid volwassenen en ouderen

Situering van de opleiding

De laatste jaren is het de tendens om zorgontvangers met een psychische kwetsbaarheid in hun thuismilieu of een thuisvervangend milieu te begeleiden en behandelen.  Hierbij wordt beroep gedaan op verschillende zorgverleners over de contexten van zorginstanties heen.  Zorgverleners die werkzaam zijn in talrijke organisaties buiten de geestelijke gezondheidszorg komen dan ook steeds meer in aanraking met zorgontvangers met een psychische kwetsbaarheid. 

Doelpubliek

Ben jij werkzaam in de thuiszorg, woonzorgcentrum, CAW, sociale huisvestingsmaatschappij, algemeen ziekenhuis....en kom jij de laatste jaren steeds meer in aanraking met mensen met een psychische kwetsbaarheid dan is deze opleiding iets voor jou! 

Doel van de opleiding

Wanneer we geconfronteerd worden met zaken die buiten ons normaal verwachtingspatroon liggen, roept dit mogelijks vragen, angsten en weerstand op. Hiernaast wordt ook onze nieuwsgierigheid getriggerd en onze avontuurlijke kant aangesproken. Zorgontvangers met een psychische kwetsbaarheid dagen ons uit om voorbij de grenzen van ‘het gewone’ te reizen en die ‘andere’ andere te ontmoeten over de grenzen van een psychiatrische kwetsbaarheid heen.  Tijdens de ont-moetingsconsulent gaan we samen met jou deze reis aan met het doel jouw rugzak te voorzien met de nodige tools, tips en tricks om goede zorg te verlenen aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Concept van de opleiding

De opleiding wordt op een praktijkgerichte manier aangeboden zodat ze rechtstreeks aanhaakt bij de werkvloer. Theoretische inhouden dienen ertoe om tot een onderbouwd praktisch handelen te komen. Hiernaast is de opleiding zo opgesteld dat ze voor iedereen, ongeacht de vooropleiding, toegankelijk en tegelijkertijd voedend en verrijkend is. De rode draad in de opleiding is het concept mens. Wat het betekent om ‘mens’ te zijn die voorbestemd is om te leven in de veilige verbinding met anderen maar momenteel leeft in een individualistische maatschappij. Welke uitdagingen komen hierbij kijken en hoe krijgt het spectrum (geestelijke) ziekte/gezondheid hierin een plaats? Omgaan met psychisch lijden en het begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid is een ‘kunstvorm’ die vertrekt vanuit ‘je-zelf’. Je eigen persoonlijkheid is hierbij de basistool. Dit vraagt een andere vorm van kennisoverdracht dan bij vele andere bijscholingen. Naast kennisoverdracht over de verschillende ziektebeelden (ggz is immers een uitgebreid thema) is ook het leren werken met je-zelf en het ontwikkelen van verschillende specifieke soft skills een belangrijke factor. Dit is de reden waarom we kiezen voor een verdiepende opleiding die zich uitstrekt over een jaartraject. Bij het uitschrijven van deze opleiding ontmoetten we erg boeiende en gedreven mensen over verschillende zorginstanties, werkvelden en onderwijsinstanties heen. Getriggerd door de visie waaruit deze opleiding vertrekt, willen enthousiaste vakspecialisten uit het werkveld hun expertise met ons via deze opleiding delen. 

Wens je jouw collega’s of team te inspireren, adviseren, ondersteunen en coachen in het ontmoeten en verbinden met zorgontvangers met een psychische kwetsbaarheid, dan nodigen we je uit om naast de opleiding ont-moetingsconsulent, een bijkomende module van 30u te volgen. Bij het afronden van deze module, die verweven is met de opleiding ont-moetingsconsulent kan je jezelf referentiepersoon geestelijke gezondheid volwassenen en ouderen noemen.

Locatie
Vormingscentrum HIVSET
Campus Turnhout
Herentalsstraat 70
2300 TURNHOUT
Eerste startdatum
Organisatie
Vormingscentrum HIVSET
Telefoon
014 47 13 12
E-mail
vormingscentrum-chronische@hivset.be