Logo's
18/07/2024
Zorgbeleid Eerste lijn

Logo's bundelen de krachten en gaan verder als één organisatie met regionale antennes

Vanaf 1 januari 2025 bundelen de Logo’s uit het Nederlandstalige taalgebied hun krachten en gaan ze verder als één organisatie met behoud van regionale antennes. Logo Brussel blijft werken aan een betere gezondheid voor Brusselaars vanuit een inbedding in de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dit nieuwe organisatiemodel moet helpen helpen om hun expertise en ervaring als gids in preventieve gezondheid verder uit te bouwen en de impact op het terrein te vergroten.

De nieuwe organisatie moet de Logo's versterken in hun positie van pleitbezorger voor meer preventieve gezondheid in Vlaanderen. Ze blijven inzetten op deskundigheid met initiatieven vanuit heel Vlaanderen. Met een gezamenlijke aanpak in merkpositionering, vorming, personeel, kwaliteit en processen willen de Logo's zich lokaal focussen op het preventiebeleid en -projecten van scholen en organisaties en zo bijdragen aan een hogere tevredenheid van partners op alle niveaus.

Hun lokale verankering willen de Logo's absoluut behouden en nog beter inzetten. Door de versterkte onderlinge samenwerking voor een aantal processen zullen de regionale antennes en medewerkers zich meer kunnen inzetten voor lokale partners en projecten. De regionale antennes zullen in de toekomst gealigneerd worden met de referentieregio’s.

Op 17 mei 2024 werd het Besluit van de Vlaamse regering (BVR) over de toekomstige Logo-werking definitief goedgekeurd. Hiermee worden de contouren voor onze reorganisatie vastgelegd. De belangrijkste punten uit het BVR zijn:

  • De erkenning, werkingsgebieden en subsidiëring van de Logo’s worden herzien. De 14 Vlaamse Logo vzw’s worden samengevoegd tot één vzw voor het Nederlandstalig gebied. Logo Brussel blijft werken voor het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.
  • De doelstellingen van de Logowerking worden geformuleerd als een krachtigere en doelgerichtere Logowerking met Vlaamse coördinatie en het behoud van een sterke locoregionale werking en ankerpunten.
  • Streven naar efficiëntiewinst door een aantal processen gezamenlijk te organiseren. Het BVR schept ruimte om op termijn de opdrachten van de Logo’s te kunnen uitbreiden. Het doel is om nog meer impact te hebben in het regionale en lokale preventieve gezondheidsbeleid.
  • Ook de dienstverlening kan met dit nieuwe BVR worden uitgebreid. In de toekomst kunnen de Logo’s niet enkel lokale besturen coachen, maar kan ook een coachende rol worden opgenomen in andere settings zoals onderwijs, werk, vrije tijd, gezin, enz., met een sterke focus op het uitwerken en opvolgen van het preventieve gezondheidsbeleid in deze contexten.
  • De intergemeentelijke preventiewerking (IGP) wordt gecontinueerd en de inhoudelijke ondersteuning van de intergemeentelijke preventiewerkers door het Logo blijft bestaan. Waar de IGP’ers tewerkgesteld worden, is een keuze van de betrokken gemeentes.

Het eengemaakte Logo kiest, in overleg met Departement Zorg, prioriteiten in de toekomstige werking en legt deze vast in een beleidsplan (voor 5 jaar).  De doelstellingen uit het beleidsplan worden operationeel vertaald in jaaractieplannen door de regionale antennes, waarbij aandacht voor lokale noden en context en betrokkenheid van lokale partners/netwerk cruciaal zijn.