Vaccinatie
06/07/2022
Personeel en Organisatie Covid-19 Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Eerste lijn

Zorgpersoneel in ziekenhuizen en eerstelijnszorg tweede prioritaire groep in nieuwe vaccinatiecampagne

Vanaf september komt er een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Die "herfstcampagne" richt zich vooral op 50-plussers en het zorgpersoneel, maar iedereen die dat wenst, zal een herhalingsprik kunnen krijgen.

"De pandemie is duidelijk nog niet voorbij", zei Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, op een online persconferentie. "We zitten momenteel in de zevende golf, er zijn substantieel meer opnames in die ziekenhuizen en die nemen nog toe." Volgens Ramaekers zal COVID ons in het najaar en de winter nog altijd parten spelen en kunnen we ons verwachten aan nieuwe golven. "Maar vaccinatie is en blijft onze belangrijkste verdedigingslinie."

Op basis van adviezen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft de interministeriële conferentie Volksgezondheid beslist om vanaf begin september een "herfstcampagne" te lanceren.

De groep van 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem krijgt een proactieve uitnodiging voor een "herfstbooster". Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen) is de tweede prioritaire groep. Ook de groep van 50 tot 64 jaar wordt uitgenodigd.

Personen die ouder zijn dan 85 en in juni al een tweede boosterprik kregen, komen in het najaar opnieuw in aanmerking voor een volgende boosterprik. Hetzelfde geldt voor de bewoners van de woonzorgcentra. Opmerkelijk is dat die laatste categorie weliswaar een aanbod kreeg voor een tweede boosterprik, maar dat slechts 52 procent daar op inging. "En dat is absoluut te weinig", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Er is daarom vorige week een extra oproep gedaan in de woonzorgcentra.