03/10/2024, 13:31 - 12/06/2025, 17:30
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

Endoscopie­verpleegkundige (postgraduaat) UNIEK!

  •   postgraduaat
  •   Gent
  •   dagonderwijs
  •   1 academiejaar (deeltijds)

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige is de enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor verpleegkundigen met interesse in de endoscopie van de lucht­wegen, pancreas, galwegen en lever­pathologie.

Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopieafdelingen van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Je krijgt les van vakspecialisten die verbonden zijn aan deze universitaire centra.

Theoretische en praktijk­lessen wisselen elkaar af. De workshops, waar je de nieuw verworven inzichten hands-on kan inoefenen, verlopen in samenwerking met bedrijven gespecialiseerd in dit vakgebied. Tijdens deze simulatie kan je de hoogtechnologische materialen verkennen. Artsen, expert-verpleegkundigen en vertegenwoordigers begeleiden je tijdens deze hands-on dagen.

Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

Studeren, stage en werk combineren

Door het deeltijds lessenrooster is deze opleiding perfect te combineren met een job.
Gedurende het hele academiejaar is er één vaste lesdag per week: donderdag, doorgaans van 8.30 tot 12.45 uur en van 13.30 tot 17 uur.  In totaal telt de opleiding 19 lesdagen.

Tijdens de vakanties, zoals herfst- kerst- en paasvakantie en de intersemestriële week in februari en in juli en augustus heb je geen les.

lees alle info op de webpagina van dit postgraduaat

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

Stage

De stage omvat vijf dagen, die je opeenvolgend of gesplitst kan opnemen, al naargelang wat jou best past. Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra, waar de beschikbaarheid van leermomenten voor alle aangeboden leerstof verzekerd kan worden.

Studeren op jouw tempo

Is de studiebelasting van het voorgestelde modeltraject iets te zwaar? Heb je moeite om je studie-ambitie te combineren met werk of gezin? Wil je het rustiger aan doen om persoonlijke redenen? In overleg is een programma op maat mogelijk. Zo kan je kiezen om slechts een paar opleidings­onderdelen te volgen en bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je getuigschrift eenmaal je alle opleidings­onderdelen (22 studie­punten) hebt vervolmaakt.

Steunmaatregelen

Elk jaar korting op je inschrijvingsgeld dankzij kmo-portefeuille: 
Werkzaam in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV 0101616

Meer info over kmo-portefeuille →

De opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank en komt in aanmerking voor opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof (VOV). Erkenningsnummer Opleidingsdatabank: ODB-0000870

Meer info over opleidingsincentives →

Vlot bereikbaar

Campus Schoonmeersen is vlot bereikbaar en goed gelegen aan de ring rond Gent (R4) en op wandelafstand van station Gent Sint-Pieters (600 m). De bus- en tramhalte ‘Gent Tuinwijklaan’ heeft een vlotte verbinding met het centrum en de randgemeentes. Als HOGENT-student kan je op basis van je studentennummer een parkeervignet aanvragen. Met een geldig parkeervignet kan je tijdens de lessen mogelijk gratis parkeren op de centrale bovengrondse parking op campus Schoonmeersen al NAARGELANG BESCHIKBAARHEID van de parkeerplaatsen op dat specifieke moment. 

Locatie
Je hebt les op campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra UZ Antwerpen, Brussel, Leuven of Gent
Eerste startdatum
Organisatie
HOGENT Yonk
E-mail
martine.baert@hogent.be