Philip Vanneste
18/03/2024
Ethiek en zingeving Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

10 vragen aan de zorgwijze: Philip Vanneste

10 vragen aan de zorgwijze

Philip Vanneste

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze. Mia Decaestecker gaf de fakkel door aan Philip Vanneste, gedelegeerd bestuurder van Groep Gidts. Vanneste is doctor in de informatica. Zijn geloof in de innoverende krachten binnen de gezondheidszorg is groot. Voor hij bij Groep Gidts aan de slag ging, werkte hij bij Uitgeverij Lannoo en was hij manager van Innovatiecentrum West-Vlaanderen.

  1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Tijdens de middelbare school nam ik meermaals deel aan vakantiekampen met personen met een ernstige mentale beperking. Dat wekte mijn interesse in zorg. Na mijn informaticastudies overwoog ik een bijkomende opleiding pedagogiek, maar ik kreeg de mogelijkheid om te doctoreren, een kans die ik niet kon laten liggen. In die periode engageerde ik mij met Ingrid, nu mijn vrouw, in Akabe (tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een beperking, nvdr). Die ervaringen leidden mij in 2008 naar Groep Gidts als bestuurder. In 2011 werd ik er gedelegeerd bestuurder.

  1. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

Mijn lijfspreuk is ‘Een goed mens is altijd een beginner’. Het helpt mij bij moeilijke momenten, en houdt me bescheiden bij goede momenten. De volgende dag kan en moet je altijd herbeginnen. Het maakt me ook mild naar andere mensen toe.

  1. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Mijn grootste sterkte is het talent om met veel zaken tegelijkertijd bezig te zijn, op veel domeinen. Als zwakte wordt dat gulzigheid.

  1. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Meer samenwerking over beleidsdomeinen heen. Binnen Groep Gidts werken we nauw samen vanuit onderwijs, zorg en tewerkstelling. De synergie is niet altijd direct zichtbaar, en voor sommige mensen moeilijk te zien. De kruisbestuiving en wederzijdse verrijking zijn evenwel enorm.

Philip Vanneste
“Een goed mens is altijd een beginner”
  1. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Sinds een aantal jaar ben ik steeds bewuster met mijn gezondheid bezig. Sinds mei 2018 drink ik geen alcohol meer. Dagelijks las ik beweging in, en stilte. Sinds een aantal maanden heb ik ook koffie sterk verminderd, en eet ik bijna geen toegevoegde suikers meer. Het effect op slaap, gewicht en fitheid is verbluffend.

  1. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Veel, maar zeer zeker de mensen met en voor wie wij mogen werken.

  1. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Het boek ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse heb ik al vele keren gelezen. Het boek gaat over de benedictijnse spiritualiteit in de huidige tijd. Ik probeer er – als beginner – naar te leven en te werken.

  1. Welke droom koestert u?

Ik hou heel erg van fotografie en ben er voorzichtig mee bezig. Resultaten daarvan vind je op de website www.keraman.be, maar momenteel heb ik er te weinig tijd voor. Ik droom ervan ooit een eigen project te kunnen realiseren. Eventueel samen met mensen van Dominiek Savio. Stel je voor dat je het – door technologie – voor mensen met heel weinig fysieke mogelijkheden toch mogelijk kunt maken om vast te leggen en te tonen hoe zij, vanuit hun rolwagen, de wereld zien…

  1. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Op mijn ideale oude dag ben ik gezond, kan ik dagelijks wandelen met mijn vrouw, regelmatig samenkomen met kinderen, kleinkinderen en vrienden, veel lezen, en ondertussen ook tuinieren én veel fotograferen.

  1. Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

Ik geef graag de fakkel door aan Linus Vanlaere. Als zorgethicus en als bestuurder heeft hij een heel bijzondere inbreng voor mensen die zorg dragen.

Proficiat Philip om wie je bent ! Ik ben ontzettend blij dat jij een stukje met ons meeging in het besturen in de ouderenzorg ! Met het hele bestuur hebben we jouw inbreng (inhoudelijk net wat je verwoordt in die 10 vragen) gewaardeerd.
Het ga je goed in groep Gi(d)t’s EN in je eigen leven ! Dankbaar ben ik om jou te mogen meemaken. Annie Delafontaine

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.