ICIC
29/06/2023
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

“Het is tijd voor actie”

International Conference on Integrated Care

Het is tijd voor actie

Van 22 tot 24 mei 2023 vond in Antwerpen de ‘International Conference on Integrated Care’ plaats. Dat is een prestigieuze conferentie waar vanuit alle windrichtingen mensen aan het woord kwamen om het te hebben over geïntegreerde zorg. Zorgnet-Icuro mocht niet ontbreken en schoof vier good practices naar voren. “Er zijn de voorbije jaren al heel wat theoretische modellen gelanceerd, maar de zorgsector heeft handvatten nodig om concreet aan de slag te gaan”, zeggen stafmedewerkers Bernadette Van den Heuvel en Hilde De Nutte

De Nutte Van Den Heuvel
Bernadette Van Den Heuvel (l) en Hilde De Nutte (r)

“Geïntegreerde zorg is een van de belangrijke beleidsthema’s van Zorgnet-Icuro”, zegt Hilde De Nutte. “In het verleden hebben we daarover heel wat nota’s gepubliceerd, maar nu is het tijd voor actie. Voorzieningen hebben handvatten nodig om concreet aan de slag te gaan, dus leek het ons een mooi idee om vier good practices in de verf te zetten. Die slaan de brug tussen zorg en welzijn, betrekken voldoende partners en leggen de focus op continuïteit van zorg.”

“We moeten nu schakelen”, vult collega Bernadette Van den Heuvel aan. “We blijven vaststellen dat er in het huidige landschap te veel schotten zitten tussen gezondheidszorg en welzijn. Wereldwijd begint men te beseffen dat zorg en welzijn samenhoren, en dat de organisatie en financiering dus anders moeten. Met als uitgangspunt de cliënt en zijn zorg- en levensdoelen, niet het zorgaanbod.”

Intussen zijn er al heel wat mooie voorbeelden te vinden, maar helaas zijn er ook nog struikelblokken. “Op het niveau van organisaties en teams wordt op verschillende plaatsen al mooi geïntegreerd gewerkt, maar op systeemniveau - het beleid dus - blijven we achter. Daar knelt het schoentje. Er zijn zoveel verschillende regels rond financiering en bevoegdheden… Elke sector heeft eigen cao’s, waardoor samenwerken erg moeilijk is. Eigenlijk zouden we helemaal opnieuw moeten kunnen beginnen, met een tabula rasa. Hopelijk kunnen deze good practices niet alleen de organisaties inspireren, maar ook de verschillende overheden.”

Good practices

 

TEKST: STEFANIE VAN DEN BROECK - BEELD: PETER DE SCHRYVER

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.