portret van Cindy Monard
11/01/2023
Ethiek en zingeving Communicatie Algemene Ziekenhuizen Geestelijke gezondheidszorg

Tien vragen aan de zorgwijze: Cindy Monard

Tien vragen aan de zorgwijze

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze.

Dr. Filiep Bataillie gaf de fakkel door aan Cindy Monard. Cindy nam in december afscheid als algemeen directeur van het Medisch Centrum Sint-Jozef na er 8,5 jaar met veel voldoening gewerkt te hebben. Op 2 januari 2023 startte ze als algemeen directeur van het algemeen ziekenhuis Sint-Trudo.

1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Mijn oma. Na een hersenbloeding was ze halfzijdig verlamd en had ze grote decubituswonden. Ik was toen ongeveer 10 jaar. Van een thuisverpleegkundige mocht ik haar helpen wassen en haar wonden verzorgen.  De attente zorg van deze verpleegkundige maakte het verschil voor mijn oma en mij.

2. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

In het hart van elke moeilijkheid ligt een kans, en de uitnodiging om die te zien. Altijd is er hoop.

Cindy Monard

3. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Ik denk mijn betrokkenheid. Het is mijn grootste sterkte en tegelijkertijd ook mijn zwakte. Me helemaal smijten geeft mooie resultaten. Maar heeft het risico dat ik er te hard voor ga, te veel werk en als het tegenzit in hart en ziel geraakt wordt.

4. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Inspirerend en faciliterend leiderschap van management én politici. Ik denk dat we vooral ruimte en kansen moeten creëren om medewerkers in hun kracht te zetten zodat zij zowel het grote bijzondere als het kleine goede kunnen doen vanuit hun hart, met werkplezier en goesting.

“In het hart van elke moeilijkheid ligt een kans, en de uitnodiging om die te zien. Altijd is er hoop”

5. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik maak geregeld tijd om te mediteren en zoek graag de natuur op. Maar eigenlijk investeer ik nog te weinig in mijn gezondheid, want steeds meer besef ik dat onze fysieke én mentale gezondheid ons allerhoogste goed is. 

6. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Vele dingen uit de dagelijkse “gewonigheid”: een knuffel van mijn zonen, dansen, een dank- je-wel, een plagerig grapje, vers geperst sinaasappelsap, een bloeiende rozenstruik, pannenkoeken eten met mijn vader, onze altijd goedgezinde hond… Ik kan me hierbij intens dankbaar voelen.

7. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Het is een uitnodiging om ons over te geven aan het moment van het nu. In ‘overgave’ en ‘verbinding’ ligt voor mij de sleutel van het leven.

Cindy Monard

8. Welke droom koestert u?

Een droom van liefde en warme menselijkheid. Een naïeve droom volgens sommigen. Maar ik blijf die hardnekkig dromen, zeker in de zorg, en probeer daarin mijn steentje bij te dragen.

9. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Gezond van geest en lichaam, wandelend in de natuur, hand in hand met mijn man, dankbaar genietend van kleinkinderen en van de schoonheid van het alledaagse. En van betekenis kunnen zijn voor een ander.

10. Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

Aan Dr. Bart Van Daele, psychiater en expert ziekenhuismanagement. Hij is strategisch en beleidsmatig bijzonder sterk én hij heeft oog voor de mens achter de professional. Ik heb veel van hem geleerd en mede dankzij hem sta ik vandaag waar ik nu sta.

Als Cindy met dezelfde passie van destijds als psychologe in het ZH van Tongeren haar job gaat doen als algemeen directeur, dan heeft St-Trudo er een topvrouw bij !!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.