zorgwijzer 100
02/12/2021
Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

100 jaar in 10 zorgverhalen

ZORGWIJZER 100: VOORWOORD

100 jaar in 10 zorgverhalen

December 2021

Dag lezer,

Het zal je niet ontgaan zijn bij het bekijken van de cover: deze Zorgwijzer draait om het getal 100. Tien zorgverhalen staan symbool voor 100 levensjaren in deze 100ste editie van Zorgwijzer.

De eerste uitgave van Zorgwijzer verscheen in februari 2009, toen het toenmalige VVI zichzelf omdoopte tot Zorgnet Vlaanderen. In dat nummer kon je iets lezen over toekomstscenario’s voor de ouderenzorg, werkbare uurrooster in een algemeen ziekenhuis, beeldvorming in de geestelijke gezondheid en gaf een stafmedewerker uit een woonzorgcentrum een inkijk in zijn jobinhoud. Bijna dertien jaar, één fusie met Icuro en 99 nummers later blijft Zorgwijzer zijn oorspronkelijke missie trouw. Het magazine van Zorgnet-Icuro brengt interviews, reportages, opinies en getuigenissen over gezondheid en welzijn in de brede zin van het woord. We willen informeren, verbinden en de vele goede praktijken in zorgorganisaties voor het voetlicht brengen, evenals verschillende standpunten en visies over hoe we onze zorg toekomstgericht, kwaliteitsvol en toegankelijk kunnen maken. Sinds 2018 kan je de artikels ook digitaal lezen via onze website.

100 nummers: die verjaardag willen we niet ongemerkt laten voorbijgaan. Het getal 100 draagt magie in zich. 100 staat symbool voor een eeuw, voor een lang leven, voor een glimp van oneindigheid. De zorg zorgt voor mensen van voor ze geboren zijn, van 0 tot 100 jaar, én ouder. De zorg begeleidt hen in elke levensfase, kort of lang, intens of heel soms. Deze feesteditie van Zorgwijzer brengt hiervan een ontroerende staalkaart: 100 levensjaren samengevat in 10 intieme zorgverhalen recht uit het hart. Patiënten, cliënten, bewoners en zorgverleners uit alle leeftijdsgroepen vertellen openhartig over hun gezamenlijk verhaal, met vallen en opstaan, met vreugde en verdriet. Het leven zoals het is in de zorg. Geen heroïek, grote emoties of coronaverhalen. Wel de stille eenvoud en kracht van wat er elke dag in honderden zorgrelaties gewoon gebeurt.

Onze leden bezorgden ons massaal verhalen; keuzes maken was dus best lastig. We hebben geprobeerd om verschillende leeftijden, beroepsprofielen en sectoren in beeld te brengen. Wie aandachtig door dit nummer bladert, zal zeker wel de overwegend vrouwelijke toets opmerken. Zorg is nu eenmaal bij uitstek een vrouwelijk beroep. Maar dat geldt ook voor de patiënten, cliënten of bewoners. Ook al hadden onze oproepen soms iets weg van een soort datingprofiel (“we zoeken een man tussen de 60 en 70 jaar”), toch kregen we voornamelijk getuigenissen met vrouwen in de hoofdrol binnen. Misschien vertellen vrouwen nu eenmaal liever dan mannen... Ook de verhalen uit de geestelijke gezondheidszorg waren niet evident. Cliënten worstelden met het feit om hun verhaal te delen of herkenbaar in beeld te komen.

Uiteindelijk selecteerden we tien speciale verhalen voor dit nummer 100. Zij staan symbool voor de honderden, duizenden verhalen die zich elke dag afspelen overal in de zorg. We willen Lena, Lucrèce, Fanny, Benjamin, Julie, Ellen, Sara, Tania, Els, Evy, Hilde, Geert, Johny, Pascale, Anna, Ann, Hannes, Jozef, Denise en Noëlla oprecht bedanken om ons een inkijk te geven. We zijn vereerd dat ze bereid waren om hun kwetsbaarheden met onze lezers te delen. Onze auteurs Stefanie Van den Broeck en Kim Marlier doken enthousiast in de getuigenissen en schreven ze met veel zorg en zachtheid op. Fotograaf Károly Effenberger capteerde de bijzondere zorgrelaties ook in een sprekende beeldtaal, waardoor deze Zorgwijzer niet alleen een lees- maar ook een kijkervaring wordt. Studio Engarde bracht het geheel samen in een nieuwe vormgeving. Honderd keer dank aan allen.

We hopen dat je dit bijzondere nummer kan smaken. Dat het een plaatsje krijgt in de wachtzalen van onze voorzieningen, op de (thuis)bureaus en salontafels. We wensen je veel kijk- en leesplezier! Op naar nummer 101, met een vers jaar aan de horizon!

Blader in Zorgwijzer 100

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.