Organisatie-ethiek in de zorg

Naar een waardegedreven organisatieklimaat

Wil je in jouw team of organisatie expliciet aan de slag gaan met ethiek en waarden in de zorg, dan zijn er heel veel verschillende mogelijkheden om dit te doen op een consistente en gestructureerde manier en dat op maat en ritme van jouw unieke organisatie.

In dit blokje bieden we een selectie van ondersteunend leesmateriaal dat u een stukje op weg kan helpen in het boeiende domein van de organisatie-ethiek.

 • Lees Ethisch Advies 17 ‘Waardegedreven ondernemen in de zorg’ en vind er allerlei ideeën, suggesties en insteken om van uw zorgorganisatie een waardegedreven onderneming te maken.
   
 • Laat u inspireren door de verhalen en getuigenissen van collega’s, directies, leidinggevenden en bestuurders in de zorg die u kan vinden in onze publicatie uit 2013 ‘De Kracht van Mensen’, samengesteld en geschreven door Zorgnet-Icuro medewerkers Lieve Dhaene en Yvonne Denier. Deze kan u aanvragen via post@zorgneticuro.be
   
 • Verdiep u in de uitdagende thematiek van ethisch gerechtvaardigde keuzes maken in de zorg via de publicatie ‘Kiezen is winnen. Een kompas voor keuzes in de zorg’, geschreven door Peter Degadt, Lieve Dhaene & Yvonne Denier (Leuven: Acco, 2017). Dat vindt u hier.
   
 • Lees het artikel over ‘Mensgericht Leiderschap’, verschenen in Artsenkrant op 3 februari 2017.
   
 • Duik in het nieuwe boek van stafmedewerker ethiek Yvonne Denier over de verschillende bouwstenen van een zorgethisch organisatieklimaat. Het heeft als titel ‘Het pluisbloemeffect. Hoe ethiek in de zorg aanstekelijk werkt’ en verschijnt in februari 2021 bij Lannoo. Klik hier voor meer info.
   
 • Lees dit boeiende interview met Katrien Ruytjens en Kristien Fourier over ethiekondersteuning in de concrete praktijk van de zorg.