14/07/2020

Big data in de gezondheidszorg

Big data zijn de toekomst voor de gezondheidszorg. Maar waar staan we vandaag? Wat zijn de mogelijkheden? Wie wordt daar beter van? En hoe zit het met onze privacy? Zorgnet-Icuro pleegde overleg met alle betrokken actoren en boog zich ook over de technische uitwerking, de ethische implicaties en het juridische kader.

Deze brochure biedt een helder concept voor een duurzaam en verantwoord gebruik van big data. 

Ziekenhuizen, artsen en andere zorgactoren beschikken dankzij de vele regi­straties over heel wat interessante data. Gegevens over patiënten, pathologieën, medicatiegebruik, behandelingen en het succes ervan, enzovoort. Elk ziekenhuis kan die data vandaag al gebruiken om het eigen beleid te ondersteunen. Maar hoeveel waardevoller zou het niet zijn als alle gegevens gebundeld werden? We spreken dan van ‘big data’.

Het lijkt de evidentie zelve: hoe meer data, hoe meer kennis en inzicht om het beleid op te bouwen. Niet alleen artsen en ziekenhuizen kijken er reikhalzend naar uit, maar ook overheden, de medische industrie, de universiteiten en de farmabedrijven. En daar schuilt meteen een grote uitdaging. Hoe zit het met de privacy? Met het wetgevend kader? En met de ethische implicaties? Zorgnet-Icuro nam het initiatief om het terrein te verkennen en de weg vrij te maken voor een veilig, duurzaam en ethisch gebruik van big data.

Lees ook het interview in Zorgwijzer met Peter Raeymaekers, Tom Balthazar en Yvonne Denier.

Beluister ook de podcast en bekijk de reportage op Z-Healthcare.

Interessant is ook het dubbelgesprek in Zorgwijzer met programmamanager Hans Constandt (Belgian Health Data Agency) en Peter Raeymaekers.

Wil u meer weten? Contacteer: peter.raeymaekers@zorgneticuro.be en yvonne.denier@zorgneticuro.be.