hart
31/03/2016
Kwaliteit Woonzorg

16 plus plus plus... Op seksualiteit staat geen leeftijd

Vandaag lezen we in een aantal kranten dat er nog steeds een groot taboe bestaat omtrent de seksualiteitsbeleving bij ouderen. Toch is het absurd om seks en intimiteit vanaf een zekere leeftijd tussen haakjes te zetten. Ook in de zorgvoorzieningen van Zorgnet-Icuro is dit thema een onderwerp van zorg, zowel voor directieleden als voor hulpverleners en familieleden, en niet minder voor de ouderen zelf. De Commissie voor Ethiek van Zorgnet-Icuro werkte hierover een ethisch advies uit voor zijn leden, dat in oktober 2015 werd gepubliceerd. Daarmee willen we het bestaande taboe omtrent seksualiteit van ouderen doorbreken op een wijze die het sereen bespreken van hun vragen, noden, wensen en gedrag met betrekking tot het beleven van intimiteit en seksualiteit op voorzieningsniveau mogelijk maakt.

Het ethisch advies wil ook handvatten aanreiken om binnen een zorgvoorziening op een ethisch verantwoorde wijze vragen rond de intimiteits- en seksualiteitsbeleving van ouderen te bespreken en te behandelen.

Download het ethisch advies of lees het online.

Lees het interview hierover met onze stafmedewerker ethiek prof. dr. Chris Gastmans in Zorgwijzer

In de praktijk?

In de praktijk zoeken heel wat voorzieningen naar manieren om op een menswaardige manier om te gaan met de behoeften aan seksualiteit en intimiteit bij ouderen. Voor Actua-Zorg maakten we hierover een reportage in wzc Sint-Eligius. Herbekijk hier de reportage.