17/06/2014
Personeel en Organisatie

Affichecampagne met tips tegen burn-out in de zorg

Actieplan Zorgnet Vlaanderen Burn-out is een complex probleem waar we de ogen niet (langer) kunnen en mogen voor sluiten. Zorgnet Vlaanderen wil, als grootste werkgeversorganisatie in de zorg, een positieve bijdrage leveren in deze complexe thematiek. Want burn-out is te voorkomen en te genezen.

Daarom organiseerden we op 31 maart 2014 een sterk gewaarde studiedag en doen we nu een warme oproep aan om jullie steentje bij te dragen om eventuele burn-out bij onze medewerkers bespreekbaar te maken en aan te pakken. Zorgnet Vlaanderen wil dit graag mee ondersteunen door het uitwerken van een actieplan dat bestaat uit 4 kapstokken:

1. Sensibilisering door een affichecampagne in al onze voorzieningen. Deze bestaat uit twee luiken: “zorgen voor jezelf” en “zorgen voor elkaar”. De eerste affiches over zorgen voor jezelf zijn inmiddels klaar en bezorgd aan al onze voorzieningen. Ze kunnen worden bijbesteld via post@zorgnetvlaanderen.be

2. Het organiseren van vorming en opleiding voor leidinggevenden en directies over het detecteren van, omgaan met en aanpakken van burn-out in de zorg.

3. Het schrijven van een (hand)boek burn-out in de zorg dat zal worden uitgegeven bij LannooCampus. Ondertussen hebben heel wat professionals uit onze voorzieningen e.a. experts aangegeven zich hiervoor te willen engageren.

4. Realiseren van een interactieve website, toolbox met o.a. een burnin’-meter en burnin’ quickscan, waarbij mensen zowel op individueel als op organisatieniveau kunnen zien hoe burn-out gevoelig ze zijn en wat eraan te doen valt.