Stop it now
27/06/2024
Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

Campagne Stop It Now! vraagt aandacht voor problematiek kindermisbruik

Vakantiefoto's: wat voor de meeste mensen volstrekt onschuldig lijkt, kan voor 1 op 100 Vlamingen echter een seksuele trigger zijn. Daarom trekt Stop it Now! de campagne “1 op 100” op gang. Door middel van zomer- en vakantiekiekjes van minderjarigen die vergezeld worden met de slagzin “1 op 100 vindt dit hot”, willen ze de aandacht vestigen op het feit dat zeker 1 op 100 worstelt met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Verder worden de schijnbaar onschuldige zomerfoto’s versterkt door ongepaste (digitale) reacties. Want zowel online als offline is de problematiek seksueel kindermisbruik nog steeds heel groot. En dat wil Stop it Now! juist voorkomen.

De jaarlijkse campagne van Stop it Now! brengt foto’s en filmpjes van minderjarigen op sociale media in beeld, aan de hand van herkenbare zomertaferelen. Door deze AI-gegenereerde beelden dragen ze de boodschap uit dat dit voor zeker 1 op 100 mensen triggerend kan zijn. 1 op 100 worstelt immers met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Hoewel de meesten hiervan niet overgaan tot seksueel kindermisbruik, is het wel belangrijk hen hulp aan te reiken wanneer ze dat nodig hebben. Daarnaast toont de campagne reacties op de beelden die best confronterend zijn: een jongentje likt aan een ijsje en wordt becommentarieerd met “likken kan die wel” en bijpassende emoji’s. Daarmee wil de hulplijn bewustzijn creëren. Seksueel grensoverschrijdend gedrag naar minderjarigen kent nog steeds torenhoge cijfers, 1 op 5 wordt ermee geconfronteerd voor de leeftijd van 18 jaar. Het is dus niet ondenkbaar dat we er ooit mee te maken krijgen, in onze omgeving of in professionele context. De hulplijn doet een oproep: maak je je zorgen over jezelf of over iemand in de omgeving? Neem dan contact op met de hulplijn Stop it Now!, die nu nog meer bereikbaar is, anoniem en gratis.

Met deze campagne wil Stop it Now! bewustzijn creëren maar ook de hulplijn opnieuw onder de aandacht brengen. De hulplijn biedt ondersteuning aan iedereen die zich zorgen maakt over de seksuele gevoelens of het gedrag ten aanzien van minderjarigen. Ook familieleden, partners, vrienden, maar ook betrokken professionals die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving kunnen bij Stop it Now! terecht. De voorbije 7 jaar heeft Stop it Now! meer dan 3000 hulpvragen beantwoord per chat, e-mail of telefoon. De hulplijn miste 2 van de 3 hulpvragen door de beperkte bereikbaarheid. Daarom zijn ze voortaan elke weekdag geopend.

Stop it Now! maakt van deze campagne gebruik om ook hun nieuwe website te lanceren, waar mensen die nood hebben aan hulp nog beter de weg kunnen vinden naar informatie, (online) zelfhulp en de anonieme en gratis hulplijn.

Maak je je zorgen over je eigen seksuele gevoelens of gedrag, of maak je je zorgen over iemand in je dichte omgeving?

Zoek hulp op www.stopitnow.be of start een vertrouwelijk, anoniem en gratis gesprek met een medewerker van Stop it Now!

  • Stop it Now! – www.stopitnow.be
  • De hulplijn is open op: maandag 10u-13u, dinsdag 16u-19u, woensdag 13u-16u, donderdag 10u-13u en vrijdag 13u-16u.
  • De hulplijn is bereikbaar via telefoon (0800 200 50), via e-mail (vragen@stopitnow.be) en via chat (www.stopitnow.be).