Affiche van jonge man die een knuffel geeft aan een oude vrouw. Titel: Viben met de bomma?
13/02/2024
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Careēr wil mensen warm maken voor een job in de zorg

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) en sociale partners lanceren een online carrière- en opleidingswijzer voor jobs en opleidingen in de zorg. De tool kadert in de Careēr-campagne om zo veel mogelijk mensen te stimuleren om te kiezen voor een job in zorg en welzijn.

Geïnteresseerden kunnen vanaf donderdag gratis de nieuwe online carrière- en opleidingswijzer gebruiken op de Careēr-website. Aan de hand van een bevraging rond interesses, studies en huidige werksituaties oriënteert de tool mensen naar een passende opleiding of job in zorg en welzijn. Ook wordt overzichtelijke informatie over financiële stimuli aangeboden voor wie kiest voor een knelpuntberoep.

De eerste campagne richt zich op scholieren en studenten.We staan voor een cruciale periode naar studiekeuze toe. Heel wat scholieren en studenten zijn volop bezig met de vraag: wat wil ik worden of doen in het leven? De komende weken en maanden zal Careēr hen via een uitgekiende campagne en boodschappen op maat prikkelen om na te denken over de vraag: “Zorg of welzijn, is dat iets voor mij?””, zegt Candice De Windt, Vlaamse zorgambassadeur.

Over de zorgsector

De zorg- en welzijnssectoren groeide op tien jaar tijd met 24%. Die groei is meer dan nodig als we kijken naar een aantal demografische tendensen: mensen worden niet alleen ouder, ook het aantal alleenstaanden stijgt, net als het aandeel mensen met naast fysieke, ook mentale/cognitieve klachten.

Daarbij komt nog een krappe arbeidsmarkt. De vacatures voor social profit (kinesitherapeuten, verpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden…) is goed voor zo’n 18.6% van alle de totale VDAB-ontvangen vacatures in juni 2023 (59.000). De afgelopen tien jaar is het aantal vacatures voor knelpuntberoepen in de social profit verdrievoudigd.

De job van verpleegkundige staat voor de eerste keer in jaren niet op 1 in de knelpuntenberoepenlijst, maar dit maakt het personeelstekort in de vele zorg- en welzijnssectoren niet minder nijpend. Eind vorig jaar stonden er nog meer dan 6.000 vacatures open in de sector.

"We mogen trots zijn op onze sterke gezondheidszorg in Vlaanderen en de zovele mensen die zich vandaag al dag in, dag uit zo hard voor de sector inzetten. Maar de toekomst van die sterke gezondheidszorg staat of valt met het vinden van voldoende, goed opgeleid personeel", zegt minister Crevits.