Publicatie cover
01/07/2024
Kwaliteit Ethiek en zingeving Financiering Zorgbeleid Woonzorg

"Leven toevoegen aan de dagen": geef hospices in Vlaanderen een kans

Er is nood aan een woonzorgvoorziening voor volwassen personen waarvoor palliatieve thuiszorg niet (meer) haalbaar is en het ziekenhuis noch het woonzorgcentrum een goede oplossing kunnen bieden. Hospicezorg kan die lacune in het zorglandschap invullen. In de nieuwe publicatie "Leven toevoegen aan de dagen" reikt Zorgnet-Icuro de beleidsmakers een normen- en financieel kader aan voor het uitbouwen van hospicezorg in Vlaanderen. 

Download hier de publicatie

Onderzoek toont dat mensen de laatste dagen van hun leven graag thuis doorbrengen in aanwezigheid van familie. Thuis sterven is echter niet altijd mogelijk, ook niet wanneer er palliatieve thuiszorgondersteuning wordt ingeschakeld. Hospicezorg kan hiervoor een oplossing bieden. Hospicezorg is een vorm van zorg- en dienstverlening die plaatsvindt op (en/of vanuit) een locatie, ten behoeve van ernstig zieke mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden. De zorg wordt er verleend door naasten en familieleden, vrijwilligers en professionals. De naasten en familieleden ontvangen ook de nodige zorg van de vrijwilligers en de professionals. In de hospicezorg wordt een brede kijk op de bewoners en hun naasten gehanteerd. Zo is er aandacht voor alle noden die er kunnen zijn, op zowel fysiek, psychisch, sociaal als spiritueel-religieus vlak.

Hospicezorg bevindt zich binnen het continuüm van de palliatieve zorginfrastructuur. We reiken de bevoegde overheden een concreet voorstel aan voor het noodzakelijke normen- en financieringskader om beleidsmatig dit nieuwe type van woonzorgvorm te realiseren. Op die manier kan de hospicezorg in Vlaanderen volwaardig worden uitgebouwd.

In Zorgwijzer 116 praat Paula Langenaekens ons bij over hoe Huize Nazareth gestalte geeft aan Hospice De Klaproos 

Lees hier het artikel over Hospice De Klaproos

Eerder, in Zorgwijzer 88, richtten we de blik al op Hospice Aulighem

Lees hier het artikel over Hospice Aulighem