Jonge moeder met baby in haar handen
22/02/2024
Kwaliteit Communicatie Financiering Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar volgend op de geboorte van hun kind. Ook de baby is daarbij heel kwetsbaar gezien in het eerste levensjaar de bouwenstenen worden gelegd voor zijn verdere ontwikkeling. Om sneller en beter tegemoet te komen aan de mentale noden van aanstaande en jonge ouders, versterkt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits het zorgaanbod dat hierin gespecialiseerd is.

Bijkomende capaciteit in de CGG

In lijn met de beleidsaanbevelingen van het Vlaams Expertise Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid wordt 1,1 miljoen euro in bijkomende capaciteit in de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) geïnvesteerd om behandeling aan te bieden voor jonge kinderen en (aanstaande) ouders. Om de toegankelijkheid te vergroten kan een CGG-medewerker bij de gezinnen thuis langsgaan voor behandeling. Dit maakt de specifieke zorg een stap toegankelijker voor jonge ouders.

Versterking intensieve thuisbehandeling

Soms is er nood aan intensieve behandeling bij gezinnen thuis door gespecialiseerde medewerkers van ziekenhuizen. Vanaf dit jaar wordt daarom ook dat aanbod versterkt met vier bijkomende medewerkers op de moeder-baby eenheid van het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in Zoersel en het psychiatrisch ziekenhuis Karus in Sint-Denijs-Westrem. Door deze versterking zullen de ziekenhuizen meer en sneller moeders en hun gezin via thuisbehandeling kunnen begeleiden, waardoor minder of kortere opnames in het ziekenhuis nodig zijn.

Nieuw aanbod voor daghospitalisatie in UPC KU Leuven

Tot slot investeert de Vlaamse overheid ook in de oprichting van een nieuwe dagbehandelingsmodule in het UPC KU Leuven. Tijdens dagbehandeling krijgt de moeder behandeling, wordt ze begeleid bij de verzorging van haar baby en wordt het gezin begeleid. Er wordt ook een zorgnetwerk opgezet dat het gezin na de behandeling kan ondersteunen. Dagbehandeling zorgt ervoor dat gezinnen sneller terug in hun eigen thuisomgeving kunnen functioneren en vermijdt opnieuw residentiële opnames.