MoNUment
02/04/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

MoNUment voor mantelzorgers

Binnen het Europese MoNUment-project wisselen dementie-experten en -onderzoekers hun kennis en ervaringen uit, en zoeken ze samen naar nieuwe manieren om dementie draaglijker te maken voor patiënten, hun verzorgers en hun familie. Elk betrokken land legt een stukje van de puzzel. Nederland heeft een landelijk netwerk van inloophuizen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In het Verenigd Koninkrijk werden er verschillende dementievriendelijke dorpen opgetrokken. Frankrijk bouwde een sterk algemeen ondersteuningsplatform voor zorgverleners uit. En in Vlaanderen werken verschillende onderzoeksinstellingen aan nieuwe gezondheidszorgtechnologie. Al deze ervaringen komen samen op het MeMo by MoNUment-platform.

Een nieuw platform

Op het platform ‘MeMo by MoNUment’ vinden mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie cursussen en webinars, info over dementievriendelijke activiteiten, interessante boeken en podcasts, tips, getuigenissen en technologische hulpmiddelen die het leven met dementie gemakkelijker maken.

Levensveranderende technologische snufjes

Binnen het project werden heel wat technologische ideeën uitgewerkt. Die zijn vaak klein, maar voor personen met dementie en hun verzorgers maken ze een groot verschil. Denk aan een lamp met valdetectie, een dementieklok, een telefoon met fototoetsen of een app die helpt bij de dagstructuur. Alle hulpmiddelen werden samen met de doelgroep ontwikkeld, zodat ze precies passen bij wat mensen met dementie en mantelzorgers nodig hebben.

Inloophuis

In het MoNUment-inloophuis in Mechelen kunnen personen met dementie, familie en vrienden en hun mantelzorgers met al hun vragen terecht. Het inloophuis wil uitgroeien tot een echte advies- en ontmoetingsplek met een technologische proeftuin waar mensen nieuwe hulpmiddelen ontdekken en testen in een gezellige sfeer. Die technologie maakt het mogelijk dat mensen zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, kunnen blijven wonen.

Misschien ken jij wel (familie of verzorgers van) iemand met dementie? Op het MeMo by MoNUment-platform vind je interessante informatie en tips terug. Of breng een bezoek aan het dementie-inloophuis ‘t MoNUment in Mechelen.