blended
28/05/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Projectoproep: digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning

De laatste jaren wordt steeds meer online gecommuniceerd en digitaal zorg, hulp en ondersteuning aangeboden. Heel wat Vlaamse welzijns- en gezondheidszorgorganisaties ontwikkelden reeds een onlinehulpaanbod, anderen zijn op zoek naar de juiste formule. Het Departement Zorg streeft naar de integratie van online en blended zorg, hulpverlening en ondersteuning, met nadruk op optimalisatie, innovatie, kwaliteitsborging en het stimuleren van digitale inclusie en competenties voor zowel zorggebruikers als -medewerkers. Daarom lanceren zij deze 6e projectoproep.

In het kort

  • het gaat om projecten met als doel het doordacht en doelgericht inzetten van ICT-technologie en een blended aanbod te implementeren voor de doelgroepen van de voorzieningen;
  • uiterste datum van indienen is 28 juni 2024 om 12 uur ’s middags;
  • projecten dienen na goedkeuring op te starten in de periode tussen 16 september 2024 en 15 november 2024;
  • maximaal duurtijd van 12 maanden.

Incentives digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning 2024-2025

Voor 2024-2025 lanceert Het Departement Zorg een projectoproep voor incentives voor digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning gericht op het implementeren van een blended aanbod in het domein welzijn, volksgezondheid en gezin. Ze maken 105.000 euro vrij om organisaties hun project te laten realiseren. Voor een project kan maximaal 21.000 euro financiële steun gevraagd worden.

Blended aanbod, doordacht combineren van digitaal en face-to-face

Het combineren van face-to-face contacten met digitale contacten kan het hulp- en zorgproces optimaliseren. Als een fysiek aanbod met een digitaal aanbod één zorg- en ondersteuningstraject vormen, dan kunnen we spreken van ‘blended zorg, hulpverlening en ondersteuning’. Verschillende trajecten en combinatievormen zijn mogelijk. 

Het is echter een uitdaging om een digitale tool effectief in te zetten en volwaardig deel uit te laten maken van een zorg- en ondersteuningstraject. De introductie moet doordacht gebeuren. 

Projectoproep

De focus van de oproep ligt vooral op hoe een blended aanbod zo optimaal mogelijk en op een duurzame en inclusieve wijze geïmplementeerd kan worden in een organisatie, samenwerkingsverband of netwerk. 

De incentive bestaat uit twee luiken:

  • een financiële ondersteuning (max. 21.000 euro);
  • een begeleidingsaanbod op maat van het project.

Het Departement werkt samen met experten uit het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen om de projecten te ondersteunen.

De uiterste datum van indienen is 28 juni 2024 om 12 uur 's middags

LEES de volledige projectoproep