Woonzorgcentrum
16/01/2024
Financiering Woonzorg

Striktere regels voor financieel beleid woonzorgcentra

De Vlaamse Regering legt op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits scherpere regels op voor het financieel beleid in de woonzorgcentra. Die moeten ervoor zorgen dat hun kapitaal beschikbaar blijft voor de zorg voor de bewoners en dat er transparantie komt in de boekhouding. Er komt ook een aanpassing van de reglementering om de dagprijzen voor de bewoners onder controle te houden.

Beluister het interview op Radio 1 met Margot Cloet

Minister Crevits voerde de afgelopen tijd gesprekken met Zorgnet-Icuro, Vlozo, VVSG en de Vlaamse Ouderenraad. Het overleg leidde tot een reeks maatregelen. Zo zal er geen vrije prijszetting meer mogelijk zijn en komen er striktere financiële regels die de stabiliteit in de bedrijfsvoering ten goede komen. Het doel is ook om te komen tot een volledig transparante boekhouding. 

“Zo zullen rusthuizen hun middelen niet kunnen aanwenden om de eigen middelen aan te zuiveren en wordt het mogelijk appelen met appelen en peren met peren te vergelijken. Je zal zien waar de verschillende middelen naartoe gaan en die transparantie is een goede zaak”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro. "Al valt het te betreuren dat het uniforme boekhoudsysteem niet opgelegd wordt aan woonzorgcentra die door de gemeenten worden georganiseerd. Dat hindert de transparantie. De door gemeenten gesteunde woonzorgcentra kunnen lagere dagprijzen hanteren dankzij de steun van de lokale overheid."

Dagprijzen worden voorspelbaarder

De gewijzigde economische context stelt de woonzorgcentra voor uitdagingen en zet de betaalbaarheid onder druk, voert ze daarbij aan. Om de dagprijzen voor de bewoners onder controle te houden, zal er geen vrije prijszetting meer mogelijk zijn voor nieuwe voorzieningen, zoals dat vandaag wel nog het geval was. Ook initiatiefnemers, die een nieuw woonzorgcentrum willen opstarten, zullen de dagprijs moeten verantwoorden op basis van de kosten die ze maken. Er komt ook een beperking op de huurkost die kan worden doorgerekend in de dagprijs bij nieuwbouw.

Gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro reageert positief op de nieuwe regels. Tot nu toe konden woonzorgcentra maar een keer per jaar hun dagprijs aanpassen. Als de pensioenen worden geïndexeerd, zullen ze voortaan een stijging van de dagprijs kunnen vragen. Dat geldt ook bij nieuwbouw en verbouwingen en ook indien er plannen in die zin zijn, zullen ze die stijging kunnen toepassen bij nieuwe opnamen. Daarnaast zullen ze een dagprijsstijging kunnen aanvragen om verliezen weg te werken. "Deze nieuwe richtlijnen maken de dagprijzen voorspelbaarder voor de bewoners.”

De maatregelen zorgen er volgens Zorgnet-Icuro dan ook voor dat de woonzorgcentra een duurzaam financieel beleid kunnen voeren. "Een bevraging van vorig jaar leerde dat de gemiddelde winst is gedaald van 2,33 procent in 2021, naar 0,86 procent in 2022 en - 0,87 procent in 2023. Bijna 1 op de 4 verwacht op korte termijn problemen met de kapitaalaflossingen", legt ze uit in De Ochtend op Radio 1. "De woonzorgcentra hebben maar twee financiële bronnen: de overheidstoelage en de dagprijzen. Het is het ene of het andere." 

Financiële weerbaarheid woonzorgcentra versterken

Een aantal maatregelen moeten voorts de financiële weerbaarheid van de woonzorgcentra versterken, maar ook voorkomen dat het geld via ingewikkelde financiële constructies wegvloeit. Voorzieningen met een negatief eigen vermogen moeten met een concreet plan komen om het vermogen aan te zuiveren. Voortaan komt er een controle op de intrestvoet op een lening aan woonzorgcentra vanuit een derde partij die geen financiële instelling of overheid is. Giften en waarborgen aan derden worden beperkt om te vermijden dat woonzorgcentra garant staan voor de schulden van andere organisaties. Tot slot worden risicodragende beleggingen beperkt.