27/09/2018
Technologie en innovatie

Vlaams Patiëntenplatform publiceert resultaten bevraging gegevensdeling ziekenhuizen

Het Vlaams Patiëntenplatform deed in de zomer van 2018 bij alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen een telefonische bevraging over het elektronisch delen van medische gegevens met hun patiënten. De gedetailleerde resultaten van die enquête zijn gepubliceerd in de nieuwsbrief van het VPP en op hun website website (rubriek nieuwsbrief). Je kan er ook een overzichtskaartje raadplegen.

Patiënten zijn vragende partij om hun gezondheidsgegevens online te kunnen inkijken. De ziekenhuizen deden daarvoor in de afgelopen jaren grote inspanningen. Momenteel deelt 70% van de algemene ziekenhuizen, 59% van de psychiatrische ziekenhuizen (en niet 29% zoals verkeerdelijk in De Standaard van 27 september staat vermeld), en 25% van de revalidatieziekenhuizen gegevens met hun patiënten via een online-portaal of via een ‘HUB’ waarbij meerdere ziekenhuizen aangesloten zijn. Dat percentage zal in de komende maanden en jaren nog sterk stijgen. Een heel aantal ziekenhuizen is nog bezig met de technische ontwikkeling.

Dat nog niet alle ziekenhuizen op dit moment klaar zijn om gegevens online te delen heeft niet zozeer met de intenties te maken, dan wel precies met technische oorzaken. Sommige ziekenhuizen zijn al maanden in overleg met de overheid rond beveiliging en privacy, zonder resultaat tot dusver. Andere zijn een nieuw elektronisch patiëntendossier aan het implementeren, waardoor ook de systemen voor interactie met de patiënten in opbouw zijn. Dat de algemene ziekenhuizen beter scoren dan de psychiatrische of de revalidatieziekenhuizen, heeft vooral te maken met het feit dat algemene ziekenhuizen al langere tijd met digitalisering bezig zijn, en ook eerder konden rekenen op projectfinanciering.  De onderhandelingen met de softwareleveranciers slepen vaak ook lang aan.

Het rechtstreeks online delen van informatie is ook niet de enige weg om informatie van het ziekenhuis tot bij de patiënt te brengen. Het ziekenhuis deelt ook gegevens met de zorgverstrekkers zoals huisartsen, verpleegkundigen, apothekers. Die zorgverstrekkers, die meestal een persoonlijke band met de patiënt hebben, kunnen die informatie - voorzien van de nodige context en interpretatie - op hun beurt met de patiënt bespreken. De patiënt kan ook altijd in het ziekenhuis inzage nemen in het dossier, waar dan ook een gesprek met de behandelende arts mogelijk is. Zeker is dat in de toekomst dankzij de implementatie van een geïntegreerd patiëntendossier de mogelijkheden voor uitwisseling van gegevens voortdurend zullen toenemen.