Regionale landschappen
23/08/2021
Technologie en innovatie Bestuur Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Zorgvoorzieningen getuigen enthousiast over vergroening

‘Natuur en Gezondheid’ is het thema waarrond de 16 regionale landschappen werken in 2021. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de natuur een heilzaam effect op lichaam en geest kan hebben. Daarom is het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. 

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, een dierenhoekje… Drie zorginstellingen getuigen enthousiast over hun groene transformatie in onderstaande filmpjes:

Lees de inspiratiegids

Om zorginstellingen te inspireren, werkten de regionale landschappen een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden en hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan om een groenere omgeving te creëren. 

Download de inspiratiegids ‘Natuur met zorg’ hier.

Regionaal landschap als expert

Zorginstellingen hebben vaak de expertise niet in huis om de vergroening uit te werken. Ze kunnen in landschappelijk waardevolle gebieden een beroep doen op een regionaal landschap. Zij zetten zich, vanuit unieke terreinkennis, samen met partners in voor het behoud en de versterking van landschap, natuur en erfgoed. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de regionale landschappen ontstaan er mooie projecten. Regionale landschappen zorgen steeds voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen in contact te brengen met streekeigen natuur en landschap. 

Wil u uw zorginstelling vergroenen of kent u een zorginstelling die overweegt om te vergroenen? Neem dan contact op met het regionaal landschap in uw buurt via deze link.

Alle info vindt u nog eens gebundeld op deze pagina.

Lees hier nog eens het artikel over de vergroening van het ZOL-ziekenhuis in Genk: van ziekenhuissite naar gezondheidscampus