community health care worker legt iets uit
08/06/2023
Zorgbeleid Eerste lijn

Community Health Workers als brug naar de (eerstelijns)zorg

Community Health Workers (CHWs) wijzen mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties de weg naar en in de Belgische gezondheidszorg.
Ze zoeken mensen op en leggen contacten met mensen om hen te informeren over gezondheid en gezondheidszorg. Tezelfdertijd leggen zij contact met de zorgverleners op het terrein, om gezamenlijk de meest kwetsbaren terug in het reguliere zorgsysteem onder te brengen. CHWs helpen zo de meest kwetsbare mensen op weg naar bijvoorbeeld de huisarts, apotheek, tandarts, psycholoog, … Tezelfdertijd zijn zij zeer goed geplaatst om structurele problemen en ongelijkheden in toegang tot zorg te op te merken. Die aanpak moet onder meer barrières in de toegang tot de zorg blootleggen zodat die kunnen aangepakt worden.

Met groot enthousiasme hebben de Belgische ziekenfondsen in 2021 gezamenlijk hun schouders gezet onder dit initiatief van Minister Frank Vandenbroucke, om zo mee sociale ongelijkheden en drempels in de toegang tot gezondheidszorg te verkleinen. Samen stellen zij momenteel een 50-tal Community Health Workers te werk, waarvan 20 in Vlaanderen. Dankzij de positieve evaluatie van de werking, is de financiering momenteel verlengd tot eind 2025.

Lees het tweede onderzoeksrapport van de Universiteit Antwerpen over Community Health Workers in ons land.

Meer informatie en contact op www.chw-intermut.be.