stop
25/11/2021
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Domus Medica, Vlaamse Vereniging voor Hoofdartsen & Zorgnet-Icuro vragen Overlegcomité dringend pauzeknop

Geachte leden van het overlegcomité,

Het zal u niet ontgaan zijn: het coronavirus zit nu werkelijk overal. De vierde golf vervelt aan een razend tempo tot een tsunami. Werkelijk iedereen kent mensen in zijn omgeving die besmet zijn. Zoveel mensen zijn nu ziek of in quarantaine dat de samenleving systemisch ontwricht raakt.

Naast de zorg kraken quasi alle segmenten van de samenleving. De noodkreten uit het onderwijs zijn duidelijk: de situatie loopt er uit de hand. Het aantal besmettingen bij leerlingen is niet meer bij te houden. Leerkrachten vallen bij bosjes uit; directeurs krijgen de gaten niet meer gedicht, CLB’s draaien dol. Klassen of hele scholen sluiten. Dezelfde geluiden uit de bedrijven. Ook daar is het door de vele zieken, quarantaines en het gebrek aan kinderopvang alle hens aan dek om de productie draaiende te houden. Ondertussen regent het annulaties in de horeca en eventsector, waardoor deze sectoren geconfronteerd zijn met een gigantische onzekerheid.

De besmettingscijfers stegen de afgelopen week met 54%. In plaats van te vertragen zien we de besmettingen nog versnellen. De eerste lijn kreunt al wekenlang onder de situatie. Huisartsen komen niet meer toe aan basiszorg, zij zijn enkel nog bezig met crisisbeheer en covid-administratie. Niet-covid patiënten kunnen amper nog bij hen terecht. De teststrategie is niet langer houdbaar. Mensen moeten soms tot 5 dagen wachten voor ze ergens een PCR-test kunnen boeken; de contact tracing kan al lang niet meer volgen.

Voorthollende besmettingscijfers vertalen zich onvermijdelijk ook in stijgende hospitalisaties. Helaas ook met een vaccinatiegraad van 75% voor ons land. De curves volgen nu het meest negatieve scenario dat de biostatistici ons vorige week presenteerden. Dat zal ons – zonder extra maatregelen – in december doen uitkomen op meer dan 1200 Covid-patiënten op intensieve zorg. In dat scenario houden we amper 600 bedden intensieve zorg over om mensen met een hartaanval, een beroerte, een zwaar ongeval… de nodige zorg te geven. Of om het met de woorden van Steven Van Gucht te zeggen: “dan ben je in de ziekenhuizen eigenlijk enkel nog bezig met Covid-zorg”. Dat heeft rampzalige gevolgen voor de gewone zorg. En de “gewone zorg”: dat is waarmee de eerste lijn en de ziekenhuizen vóór Covid fulltime mee bezig waren. Onze zorgverstrekkershouden houden dit niet vol en de patiënt is medeslachtoffer.

Beste overlegcomité, de signalen uit de samenleving zijn duidelijk, terwijl het aan jullie kant oorverdovend stil blijft. Burgemeesters nemen extra maatregelen, de gouverneurs vragen op te treden, sectoren nemen zelf beslissingen. Zo ontstaat er een wirwar aan maatregelen die chaos en onzekerheid creëren en de tegenstellingen in de samenleving voeden. Er is dringend duidelijkheid én een afkoelingsperiode nodig. Rekenen op het eigen initiatief en de verantwoordelijkheid van de burgers is een nobel idee. De mensen hebben echter nood aan een duidelijke richtlijn wat kan en wat niet kan. Nu alles op zijn beloop laten en het initiatief aan anderen overlaten zal het vertrouwen in de overheid verder doen dalen. De menselijke en sociale tol zal hoog zijn. De zorg houdt het niet vol.

Beste overheid, we vragen u met aandrang: neem de rol op die de kiezers u gegeven hebben. Maak een einde aan de chaos, schep vertrouwen en creëer duidelijkheid en rust . Het is tijd voor een drastische pauzeknop. Bescherm de zorg én hun patiënten en maak dat onze scholen kunnen openblijven. Niet over twee weken, maar nu. Elke dag vertraging zal de schade alleen maar erger maken.

 

Domus Medica, Roel Van Giel
Vlaamse Vereniging voor Hoofdartsen, Katrien Bervoets
Zorgnet-Icuro, Margot Cloet