dokter en patiënt
18/10/2023
Kwaliteit Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Is jouw patiënt slachtoffer van mensenhandel?

Op 18 oktober, op de Europese dag tegen mensenhandel ging de AMELIE-campagne “Is jouw patiënt slachtoffer van mensenhandel?” van start. Het is een oproep aan gezondheidszorgpersoneel om signalen van mensenhandel te leren herkennen, te signaleren en door te verwijzen. 

E-learning voor zorgmedewerkers

In deze gratis online cursus kunnen gezondheidszorgmedewerkers zichzelf trainen om mensenhandel te herkennen en leren hoe hierop te reageren. De e-learning is beschikbaar in het NederlandsFrans, Italiaans, Duits en Grieks. SCORM-bestanden zijn beschikbaar om de cursus in uw eigen leerplatform te verwerken: contacteer communicatie@zorgneticuro.be om de bestanden te verkrijgen.

LEER HIER MENSENHANDEL TE HERKENNEN EN EROP TE REAGEREN

Wat zijn alarmsignalen?

Deze infographic geeft een overzicht van mogelijke indicatoren.

alarmsignalen

Ik heb een vermoeden van mensenhandel. Wat moet ik doen?

Deze infographic geeft een flowchart van de stappen die je als zorgverlener kan zetten. Verwijzen voor hulp kan via het nationaal contactpunt (24/24u en 7/7d): www.stophumantrafficking.be of tel 078.055.800, of via de gespecialiseerde centra.

WAT BIJ EEN VERMOEDEN VAN MENSENHANDEL

Verspreid mee het bewustzijn

Posters en sociale media berichten beschrijven alledaagse situaties voor medewerkers in de gezondheidszorg, vanuit het perspectief van een slachtoffer van mensenhandel. Hiermee zet de campagne aan tot reflectie over wat er speelt in het leven van de patiënt. De link of QR-code leidt naar de e-learning.

Via de volgende linken kan je de posters digitaal downloaden, en papieren posters bijbestellen bij de FOD Justitie. Zo kan je in jouw ziekenhuis mee de alertheid voor mensenhandel verhogen.

amelie 1 amelie 2 amelie 4 amelie 3

Over het project

Studies tonen aan dat minstens 25% van de slachtoffers van mensenhandel in Europa in contact komt met gezondheidszorgmedewerkers, maar niet wordt herkend of doorverwezen. In België werd de afgelopen jaren slechts 2% van de gevallen van mensenhandel ontdekt in de gezondheidszorg. Veel gezondheidswerkers geven toe dat ze waarschijnlijk al eerder in contact zijn gekomen met slachtoffers van mensenhandel, maar ze nooit hebben doorverwezen omdat ze niet wisten met wie ze contact moesten opnemen en hoe ze de patiënt moesten benaderen.

De campagne wordt georganiseerd door een samenwerking van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel: Payoke, Pag-Asa en Surya; het netwerk van Vlaamse ziekenhuizen Zorgnet Icuro; de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG); en de Federale Overheidsdienst Justitie.

De campagne en het voorlichtingsmateriaal maken deel uit van het door de EU gefinancierde project Amelie, dat wordt uitgevoerd door vijf vzw’s uit België, Duitsland, Griekenland en Italië. Soortgelijke campagnes lopen tegelijkertijd in de andere drie landen.

Contact

Lore Geukens

Eva de Wal