Warme zorg
10/10/2021
Ethiek en zingeving Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Woonzorg

Scan voor palliatieve zorg laat zorgcentra toe om aan zelfevaluatie te doen

Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft een scan voor palliatieve zorg ontwikkeld, bedoeld als praktisch instrument waarmee zorgcentra een zelfevaluatie kunnen uitvoeren. De scan is op 9 oktober voorgesteld, de Dag van de Palliatieve Zorg.

Voor bewoners in woonzorgcentra is het belangrijk dat er voldoende expertise aanwezig is rond palliatieve zorg, met onder meer een multidisciplinair team. In 2019 werd het nieuwe woonzorgdecreet voorgesteld waarin de specificaties rond palliatieve zorg staan. Om alles voor de woonzorgcentra concreter te maken, ontwikkelde het Agentschap Zorg en Gezondheid een referentiekader. Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft dat referentiekader nu omgevormd naar een scan waarmee woonzorgcentra zichzelf kunnen evalueren.

Met de scan kunnen woonzorgcentra zelf inschatten wat er goed of minder goed loopt met vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg. Daarnaast bevat de scan aanbevelingen voor goede kwaliteit van palliatieve zorg afgeleid uit het referentiekader en aangevuld door experten. De netwerken palliatieve zorg zullen de scan uitrollen richting de voorzieningen en de woonzorgcentra daarbij ondersteunen. 

Na implementatie van de scan wordt nog een database ontwikkeld, met daarin een overzicht van onder meer instrumenten, informatie, best practices en vormingen. Op basis van de resultaten van de scan kunnen woonzorgcentra in de database op zoek gaan naar de tool, vorming of ondersteuning die ze nodig hebben.

Download de scan