Affiche campagne vaccinatie voor, tijdens en na de zwangerschap
07/08/2024
Communicatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Eerste lijn

Vaccinatie voor, tijdens en na de zwangerschap

Is het veilig om tijdens de zwangerschap gevaccineerd te worden? Welke vaccins zijn belangrijk en waar kun je je laten vaccineren? Deze vragen worden beantwoord in een campagne van het Departement Zorg die in augustus van start gaat. Zorgorganisaties worden aangemoedigd om mee te doen en deze belangrijke informatie te verspreiden. Op allesovervaccineren.be vind je diverse communicatiematerialen zoals podcasts, visuals en getuigenisvideo's die je kan gebruiken.

Wist je dat je best al kan vaccineren vóór, maar ook tijdens en na de zwangerschap? Er zijn verschillende redenen om na te denken over vaccinatie:

  1. Tijdens de zwangerschap ben je kwetsbaarder voor bepaalde ziektes
  2. Vaccinatie voor, tijdens of na je zwangerschap beschermt niet alleen jezelf maar ook je (ongeboren) baby
  3. Door je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, geef je beschermende stoffen door aan je baby. Zo is je kind ook al beschermd tijdens de eerste cruciale maanden na de geboorte.

Vaccineren VOOR de zwangerschap

Heb je een kinderwens? Je kijkt best vóór de zwangerschap al na of je alle basisvaccinaties gekregen hebt. Ben je nog niet of onvoldoende gevaccineerd met het mazelen-bof-rodehond (rubella) vaccin? Dan is het belangrijk dat dit nog vóór de zwangerschap wordt toegediend. Ook een vaccinatie tegen varicella (windpokken) is aanbevolen als je nog niet gevaccineerd werd of de ziekte nog niet doormaakte.

Je kan je vaccinatiestatus raadplegen op www.mijngezondheid.be

Vaccineren TIJDENS de zwangerschap

Er zijn 4 ziektes waartegen je je kan laten vaccineren tijdens de zwangerschap:

  • kinkhoest
  • griep
  • RSV
  • Corona

In deze aflevering van Doorprikt vertelt gynaecologe Dr. Isabelle Dehaene alles over vaccineren tijdens de zwangerschap

Ook NA je zwangerschap blijft vaccinatie belangrijk

De antistoffen die je aan je baby doorgeeft, bieden bescherming gedurende de eerste maanden na de geboorte. Echter, deze bescherming vermindert na verloop van tijd. Daarom is het belangrijk om na de geboorte tijdig te beginnen met het basisvaccinatieschema. Deze vaccinaties beginnen wanneer je baby 8 weken oud is en beschermen je kind tegen 10 infectieziekten.

Tijdlijn vaccinatie voor, tijdens en na zwangerschap

Veiligheid

Vaccins behoren tot de meest veilige medische producten die beschikbaar zijn. Ze worden pas toegediend na jarenlange wetenschappelijke studies en testen. Zelfs nadat ze op de markt zijn gebracht, blijven ze onder voortdurende monitoring.

Weet je niet zeker welke vaccins je al kreeg?

Op www.mijngezondheid.be vind je al je geregistreerde vaccinaties terug. Het kan zijn dat je hier niet alle vaccinaties terugvindt: kijk dan zeker eens op je vaccinatiekaart of contacteer je huisarts.

Meer info op Allesovervaccineren.be