Hoofdstuk 1. Vanwaar de complexiteit van financiële informatie aan de patiënt?

Bij alle administratieve en medische info die we meegeven aan de patiënt, krijgt het financieel aspect niet altijd voldoende aandacht. Het is complex, het is veel, het is onvoorspelbaar, het is moeilijk in te schatten. Juridische teksten zijn heel correct, volledig en heel uitgebreid… maar helaas soms ook moeilijk te begrijpen. Hetzelfde geldt voor financiële berekeningen. Uit de Vlaamse Patiëntenpeiling blijkt dat ook zorgverleners hierover te weinig kennis hebben (Hoe informeer je over kostprijs in het ziekenhuis? Tips en tricks. Vlaams patiëntenplatform, 2021).

Iedereen die met de patiënt in contact komt, heeft hierin een rol te spelen. Als administratief medewerker of als zorgverlener sta je soms in alle drukte en veelheid aan informatie niet stil bij de financiële impact  voor bepaalde mensen. De patiënt is op het moment van contact niet altijd in staat om dat goed in te schatten en te beslissen.

Wat betaalt de patiënt?

Wat betaalt de patiënt?

De kostprijs voor de patiënt bestaat uit:

  1. het remgeld op de erelonen aan conventietarieven, implantaten en geneesmiddelen;
  2. de kamer- en ereloonsupplementen;
  3. de niet-terugbetaalde producten, diensten en prestaties.

Het geven van goede financiële informatie is uitdagend. De kostprijs voor de patiënt hangt immers af van veel factoren en wijzigt dikwijls:

  • Het statuut van de patiënt in de sociale zekerheid. Bv. verhoogde tegemoetkoming, chronische ziekte, al dan niet lid van een ziekenfonds (remgeld, supplementen).
  • Het al dan niet van toepassing zijn van de maximumfactuur (remgeld).
  • Het al dan niet hebben van een hospitalisatieverzekering (remgeld, supplementen, niet-terugbetaalde producten), en – vaak over het hoofd gezien – de mogelijke verschillen in waarborgen van hospitalisatieverzekeringen.
  • Welke arts: over welke discipline gaat het, is de arts volledig of gedeeltelijk geconventioneerd (ereloonsupplementen, remgeld in sommige gevallen bv. kine)?
  • Kamerkeuze. Gaat het om een gemeenschappelijke kamer of een eenpersoonskamer, eventueel een luxekamer (kamersupplementen, ereloonsupplementen)?

Het vooraf ontvangen van info over de financiële gevolgen van de tussenkomst is een patiëntenrecht. In de zorg is er altijd een zekere onvoorspelbaarheid waardoor dat niet altijd mogelijk is. Dat komt voor als een patiënt dringende medische hulp nodig heeft. Tijdens een geplande medische behandeling of ingreep kunnen onverwachte complicaties optreden. De financiële informatie moet dan zo snel mogelijk achteraf aan de patiënt of, in het geval van een wilsonbekwame patiënt, aan zijn vertegenwoordiger bezorgd worden.

Opdat zorgverleners goede financiële informatie aan te patiënt kunnen geven, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende basiskennis en handige informatietools. Wie zich bewust is van de financiële informatieplicht, zal ook sneller doorverwijzen naar de juiste diensten in het ziekenhuis.

De complexiteit van de ziekenhuisfinanciering

Podcast
In een driedelige podcastreeks “De Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld” bekijken we de financiering van de ziekenhuizen van dichterbij. Wat zijn de pijnpunten van het huidige systeem? Wat zijn de uitdagingen voor de ziekenhuissector en welke financiering is daarvoor nodig? En hoe zorgen we ervoor dat de ziekenhuisfactuur voor de patiënt betaalbaar blijft?

Hervorming
Hier kan je meer lezen over de ruimere context van de hervorming van de ziekenhuis-financiering, en de plannen van minister Vandenbroucke.

 

Nood aan meer bewustwording en kennis bij alle medewerkers

Nood aan meer bewustwording en kennis bij alle medewerkers

Zorgverleners moeten goed op de hoogte zijn van de financiële aspecten van een behandeling. Zij kunnen dan op hun beurt de patiënt goed informeren. Enkele opvallende resultaten uit een onderzoek van het Vlaams PatiëntenPlatform (juni 2021):

De kennis van zorgverleners is slechts een beetje beter dan die van niet-zorgverleners
Bijna alle zorgverleners weten dat een patiënt meer uit eigen zak betaalt bij een niet-geconventioneerde zorgverlener en dat een patiënt supplementen betaalt bij een opname op een eenpersoonskamer.
Toch is er nog heel wat verbetering mogelijk:

  • Voor 40% van de zorgverleners is de weergave van supplementen in een percentage niet duidelijk.
  • 45% van de zorgverleners weet niet dat ook een niet-geconventioneerde arts geen ereloonsupplementen mag aanrekenen in een meerpersoonskamer.
  • 20% van de zorgverleners weet niet dat een geconventioneerde arts wél ereloonsupplementen mag aanrekenen in een éénpersoonskamer.
  • 50% van de zorgverleners weet niet wat de prijs is van dringend ziekenvervoer voor de patiënt.
  • 8% van de zorgverleners denkt verkeerdelijk dat een hospitalisatieverzekering altijd alle ereloon- en kamersupplementen terugbetaalt.
  • 25% van de zorgverleners kent de implicaties van een derdebetalerssyteem niet.
  • 70% van de zorgverleners kent de implicatie van een verhoogde tegemoetkoming niet. 
Health literacy is een belangrijke taak van iedereen

Health literacy is een belangrijke taak van iedereen 

Sciensano geeft deze kernboodschappen rond gezondheidsvaardigheden:

  • Een derde van de bevolking van 15 jaar en ouder (33%) heeft een laag niveau van gezondheidsvaardigheden, wat betekent dat ze niet over voldoende vaardigheden beschikken om beslissingen te nemen over hun gezondheid.
  • Lagere niveaus van gezondheidsvaardigheden komen vaker voor bij vrouwen (35%) dan bij mannen (32%), en in Brussel en Wallonië (resp. 38% en 36%) dan in Vlaanderen (29%).
  • Mensen met een slechte gezondheid, ouderen en lager opgeleiden hebben lagere gezondheidsvaardigheden; met andere woorden, mensen die meer behoefte hebben aan gezondheidszorg en gezondheidsbevordering, zijn degenen die het minst profiteren van dergelijke interventies.
  • Het is daarom belangrijk om mensen met lage gezondheidsvaardigheden te identificeren en de communicatie naar deze mensen toe aan te passen. Het is daarnaast echter ook belangrijk om de gezondheidsvaardigheden van de bevolking te verbeteren.

De basiselementen van de financiële informatie moeten zoveel mogelijk transparant en toegankelijk gemaakt worden. Lage digitale vaardigheden zijn daarbij een aandachtspunt. In de volgende hoofdstukken geven we hiervoor elementen aan.
Naast het aspect individual’ health literacy biedt het aspect organisational health literacy inzicht en tools rond de interactie met de patiënt.

Hoe ziet de optimale situatie eruit?

Hoe ziet de optimale situatie eruit?

De ideale wereld, zoals omschreven door de ziekenhuizen in de werkgroep Info aan de patiënt:

De patiënt is op voorhand d.w.z. voor de dag van de opname en het moment van inschrijving correct en volledig geïnformeerd over alle aspecten van de behandeling of ingreep inclusief de kosten. De kosten zijn uitgedrukt in centen en niet alleen in procenten. De patiënt ontvangt een kostenraming op maat. Er is persoonlijk contact mogelijk om vragen te stellen.

De patiënt engageert zich om de aangeboden informatie door te nemen. De patiënt beseft dat er bij de zorg een zekere onvoorspelbaarheid is waardoor het niet altijd mogelijk is om op voorhand de exacte financiële informatie te bezorgen.

Artsen zijn op de hoogte van de kosten van de meest gangbare ingrepen. De artsen en de ziekenhuismedewerkers wijzen de patiënt op mogelijke financiële implicaties en verwijzen door naar de juiste diensten voor financieel advies of ondersteuning. Kostprijs is een standaardonderdeel van gesprekken. Tijdens gesprekken is er ruimte en geen schroom om vragen te stellen. De patiënt behoudt de keuzevrijheid.

De factuur brengt geen verrassing voor de patiënt doordat deze overeenkomt met de kostenraming vooraf en omdat de facturatie snel gebeurt.

Er is een centrale voorlichtingsdienst of platform waar alle artsen, patiënten en ziekenhuismedewerkers een beroep op kunnen doen. Binnen het ziekenhuis kent iedereen de experten en informatiebronnen. De nodige tools en processen staan ter beschikking en zijn up-to-date.

Aangezien heel wat informatie gelijk is voor alle ziekenhuizen, is er samenwerking met de overheid, de verzekeringsinstellingen, andere ziekenhuizen, de artsen en andere belangrijke stakeholders.

Doorheen dit alles heerst een cultuur van informeren zodat elke betrokkene dit doet omdat het zo hoort. De zorgmedewerkers bekijken elke situatie vanuit het oogpunt van de patiënt. Zo kan je als zorgprofessional de patiënt begeleiden en adviseren in plaats van louter informeren; en doorverwijzen wanneer nodig. Correcte en proactieve informatie versterkt de vertrouwensrelatie tussen patiënt, arts en het ziekenhuis.

De regels van de ziekteverzekering en hospitalisatieverzekering zijn duidelijk en voldoende eenvoudig, veel minder complex dan vandaag het geval is. Bij aanpassingen aan de regels bewaakt men de transparantie en duidelijkheid ervan. Dit overstijgt het individueel ziekenhuis en het ziekenhuisnetwerk. Het beleid, de mutualiteiten en de hospitalisatieverzekeringen (aanvullende/private) streven samen naar dit doel.

Contact

Stephanie Devisscher