Energie
18/07/2024
Technologie en innovatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

7 redenen om een energieaudit aan te vragen

Nog geen energieaudit laten uitvoeren? Dan kan je gratis een audit krijgen. De aanbevolen maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar dien je wel eerst zelf uit te voeren. Voor de maatregelen met terugverdientijd van meer dan 5 jaar kan je beroep doen op de klimaatsubsidies of renteloze energieleningen. 

Welke voordelen heeft een energieaudit?

  • Een volledige analyse van je zorg- en welzijnsvoorziening door ervaren energiespecialisten.
  • Een gratis energieprestatiecontract niet-residentieel (EPC NR) er direct bij. Zo voldoe je al aan de verplichting.
  • Een overzichtelijk rapport met aanbevelingen wat voor jouw gebouw de beste energiemaatregelen zijn.
  • Extra opties zoals een ventilatieaudit of zomercomfort om je gebouw beter voor te bereiden op toekomstige hittegolven.
  • Jouw eerste stap naar een koolstofneutraal gebouw tegen 2050.

Eerder al een energieaudit laten doen? Een update kan op eigen kosten en de opties blijven gratis. Onder bepaalde voorwaarden kan een gebouw opnieuw een gratis energieaudit krijgen.

Wat met maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar?

Levert je energieaudit een aantal maatregelen op met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar? Die moet je op eigen kosten uitvoeren. Gemiddeld zijn er 2,48 uit te voeren maatregelen met een terugverdientijd tot 5 jaar per scan. De gemiddelde terugverdientijd van deze maatregelen is 2 jaar. De gemiddelde kostprijs per maatregel is €2.000 à €3.000. Meestal gaat het om maatregelen die te maken hebben met sensibilisering, monitoring, het beter afstellen van uw verwarming/ventilatie en/of koeling, het isoleren van leidingen en zonnepanelen.

Ontdek nog 6 andere redenen op de website van Departement Zorg