Arts met een patiënt die een gipsverband heeft
28/02/2024
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Graduaatsopleiding basisverpleegkunde aan de Erasmushogeschool Brussel

De nieuwe graduaatsopleiding basisverpleegkunde van Erasmushogeschool Brussel (EhB) is ingehuldigd. Die is vooral gericht op bso- en tso-studenten en moet zodoende een kei in een rivier verleggen om het tekort aan zorgpersoneel weg te werken. De opleiding is sterk gericht op de praktische beleving van de verpleegkunde en moet de toekomstige studenten in drie jaar klaarstomen om aan de slag te gaan in de sector. Om de doorstroom van het secundair onderwijs te vergemakkelijken, wordt daarnaast ook ingezet op een partnerschap met twintig secundaire scholen.

De zorgsector schreeuwt om extra werkkrachten, maar een EU-richtlijn maakte de inrichting van een laagdrempelige opleiding tot verpleegkundige niet evident. Nu is er dus een nieuw zorgprofiel: de basisverpleegkundige. De opleiding daarvoor moest eigenlijk al in september van start gaan, maar er kwam pas in oktober federale duidelijkheid over de toegestane handelingen. Nu is het curriculum klaar.

Hands-on

De graduaatsopleiding tot basisverpleegkundige werd opgericht, maar de bacheloropleiding verpleegkundige blijft bestaan. Het gaat dus over een hervorming van de graduaatsopleidingen die behoren tot het niveau van het hoger beroepsonderwijs, of HBO5. De secundaire scholen die deze opleiding aanbieden, zullen vanaf nu de graduaatsopleiding basisverpleegkundige aanbieden.

De opleiding is sterk gericht op de praktische beleving van de verpleegkunde en moet de toekomstige studenten in drie jaar klaarstomen om aan de slag te gaan in de sector. Studenten zullen er hands-on aan de slag gaan met de kennis die ze er vergaren. Dit door te werken met oefenpoppen of door in te zetten op 'bedside begeleiding'.

Jobkansen

Met een graduaat basisverpleegkunde op zak kunnen de afgestudeerden aan de slag in ziekenhuizen, woonzorgcentra, de thuiszorg of bij het Rode Kruis. Ze kunnen onafhankelijk werken in minder complexe zorgsituaties, of in teamverband met bachelor-verpleegkundigen of artsen in complexere zorgsituaties.

Ook voor zij-instromers

Het nieuwe graduaat is geschikt voor jongeren die in het bso of tso al een zorgrichting gevolgd hebben, maar is daarnaast ook een optie voor wie een praktijkgerichte opleiding verkiest of voor zij-instromers. Er komen flexibele lestijden, die het makkelijker maken om een job te combineren met deze opleiding.