Rebels. Foto affichebeeld: Jimmy Kets
22/11/2022

Rebellen op leeftijd in de kijker

Oude mensen zitten het liefst in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Met dat beeld voor ogen bedenken we constant allerlei theorieën en projecten om hun leven zo comfortabel mogelijk te maken. Daarbij vergeten we keer op keer aan die ouderen zelf te vragen of dat wel echt is wat ze willen.

Ann Peuteman maakte een film mét ouderen, waar alleen zij het woord voeren. De protagonisten zijn stuk voor stuk mensen die weten wat ze willen én op hun strepen staan. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden. Zo blijft Nadia koppig solliciteren, gaat Monika vol vuur betogen en bestookt Erik het stadsbestuur met klachtenbrieven.

Warm aanbevolen!

Rebels filmaffiche
Ann Peuteman ontving honderden reacties op haar oproep. Allemaal van ouderen die hun verhaal wilden vertellen. 

 

 

 

De meeste 75-plussers ergeren zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg’, zeggen ze in REBELS. ‘Wij pikken dit niet langer.’

 

 

 

 

Rebels boekcover
"De maatschappij lijkt ons te vergeten en dat is onterecht"

 

 

REBELS is een documentairefilm van Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker voor Victoria Deluxe, gemaakt in samenwerking met Knack en OKRA, trefpunt 55+.

Vind hier de data en locaties waar je de film kan bekijken: victoriadeluxe.be/rebels.

Het boek ‘Rebels. Het verzet van 75-plussers’ werd geschreven door Ann Peuteman en wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag.